ISKUSTVA KORISNIKA

„Od kada koristim COLONIR nestali su moji problemi s crijevima. Mogu izaći iz kuće, raditi, biti s ljudima bez straha od stalnih neugoda....“
Franjo B. (39) Bjelovar

„Od kada uzimam Colonir nemam više problema sa nadimanjem, vjetrovima, stolica mi je redovita. Jako sam zadovoljna ovim tabletama.“
Zdravka P. (49) Zagreb

„Colonir je odličan! Probala sam svakakve preparate do sada, uzimala sam nekoliko različitih     istovremeno. Od kad uzimam Colonir puno mi je bolje.“
Sanja O. (63)  Rijeka

COLONIR

COLONIR - VAŠIM CRIJEVIMA VRAĆA MIR

Imate li probavnih tegoba?

COLONIR
ublažava probavne tegobe!

Probavne tegobe su danas jedan od najčešćih zdravstvenih problema suvremenog čovjeka. Otprilike 20 posto odraslih u Europi pati od nespecifičnih kroničnih tegoba s probavnim sustavom nejasna uzroka. Prema mišljenju Ujedinjene europske gastroenterološke federacije (United European Gastroenterology Federation - UEGF), funkcijski gastrointestinalni poremećaji najčešća su patološka stanja.

Kod osoba s tipičnim probavnim tegobama funkcijski gastrointestinalni poremećaj se definira postojanjem simptoma no  odsutnošću anatomske ili fiziološke bolesti. Tipične probavne tegobe koje se javljaju u sklopu funkcijskih gastrointestinalnih poremećaja vrlo su neugodne i onemogućavaju normalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti osobama koje od njih pate.

Postoje brojni pristupi liječenju ovog stanja, što govori u prilog činjenici da se točan uzrok bolesti ne zna, a terapijski pristup je individualan.

Važno je prepoznati čimbenike koji pogoršavaju simptome, a to su najčešće pogreške u prehrani ili stresna stanja. Modifikacijom prehrane može se učiniti puno, a danas se zna da neki dodaci prehrani imaju povoljan učinak u ublažavanju simptoma.

COLONIR je dodatak prehrani koji zahvaljujući jedinstvenom sastavu i kombinaciji različitih djelatnih tvari ima povoljan učinak u ublažavanju brojnih simptoma probavnih tegoba koje se tipično javljaju kod funkcijskih poremećaja crijeva.

COLONIR® uz ulje paprene metvice, probiotik, prebiotik, biljne ekstrakte i vitamine, sadrži i esencijalnu aminokiselinu L-triptofan, izuzetno važnu za pravilno funkcioniranje probavnog sustava.

Colonir se preporučuje za ublažavanje:

• boli i grčeva u trbuhu
• promjena ritma stolice
• zatvora
• nadimanja
• pojačanih vjetrova

COLONIR pomaže pri uspostavljanju pravilne funkcije crijeva kad se koristi kao prehrambeni dodatak.

PROBAVNE TEGOBE/ NAJČEŠĆI SIMPTOMI

• BOL U TRBUHU

grčeviti bolovi
„šetajućeg" karaktera
promjenjivog intenziteta
• PROMJENA RITMA STOLICE
proljevaste stolice
zatvor
smjena proljeva i zatvora
• ZATVOR
izostanak adekvatne stolice po nekoliko dana ili tjedana
stolice su tanke, tvrde konzistencije i također često ostavljaju osjećaj nedovoljnog pražnjenja
• PROLJEV
učestale stolice, mekanije konzistencije, u malim količinama, najčešće iza obroka
osjećaj nedovoljnog pražnjenja
pojava sluzi u stolici
• NADIMANJE
• PODRIGIVANJE
• POJAČANI VJETROVI
• RANI OSJEĆAJ SITOSTI NAKON JELA
• ŽGARAVICA

zbog vraćanja želučanog sadržaja u jednjak

• MUČNINA

SASTAV

L-TRIPTOFAN - ESENCIJALNA AMINO KISELINA
čija je procijenjena prehrambena potreba 5 mg/kg na dan. 1

U sastav ljudskog organizma ulazi ukupno 20 aminokiselina,  od čega se njih 10 mogu izgraditi u samom organizmu, dok je preostalih 10 neophodno unijeti kroz ishranu. Aminokiseline koje ljudski organizam nije u stanju napraviti, a neophodne su za njegovo funkcioniranje, nazivaju se ESENCIJALNE aminokiseline.

L.TRIPTOFAN je esencijalna kiselina koju se unosi hranom, a koja sudjeluje u sintezi serotonina.
1

Serotoninergički sustav igra ključnu ulogu u regulaciji pokretljivosti crijeva, osjetljivosti crijeva, te sekrecijskih procesa u crijevu. 1

SEROTONIN

- pozitivno djeluje na pokretljivost crijeva
- smanjuje osjetljivost crijeva
- modulira sekrecijske procese u crijevu

BILJNI EKSTRAKTI
mogu blagotvorno djelovati na bol i grčeve u trbuhu izazvane probavnim tegobama te mogu djelovati protuupalno i umirujuće:

ULJE PAPRENE METVICE
može pomoći kod mučnine, povraćanja, nadutosti, grčeva želuca i crijeva, žučnog mjehura i žučnih puteva i olakšati protok žuči. 2

Primjena ulja paprene metvice u terapiji sindroma iritabilnog crijeva preporučena je u smjernicama za terapiju sindroma iritabilnog crijeva Američkog gastroenterološkog društva. 3

EKSTRAKT
- SLADIĆA blagotvorno djeluje na cijeljenje sluznice želuca i crijeva. 4
- KAMILICE može pomoći kod grčeva i upala želuca i crijeva. 5
- MATIČNJAKA može stimulirati rad probavnog sustava, te djelovati smirujuće, protuupalno i spazmolitički. 6

VITAMINI sudjeluju u oksidaciji i redukciji, uravnotežuju elektrolite, smiruju proljev:

- B5 je važan u metabolizmu ugljikohidrata, masti i proteina  i održanju tjelesne težine. 7
- B6 je važan u metabolizmu aminokiselina, posebno pri  njihovoj dekarboksilaciji.
- B3 (P.P.) pomaže u održavanju pravilne funkcije probavnog sustava i ublažava želučano-crijevne poremećaje.

LAKTOBACILI (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium longum) blagotvorno djeluju na crijevnu mikrofloru. 8

INULIN (prebiotik) pozitivno utječe na rast i aktivnost crijevne mikroflore. 8

AKTIVNI UGLJEN BILJNOG PORIJEKLA
apsorbira plinove čime može smanjiti vjetrove i nadutost.

Kako koristiti COLONIR?

COLONIR pomaže pri uspostavljanju pravilne funkcije crijeva kad se koristi kao prehrambeni dodatak.

Način primjene:
Preporučuje se uzimanje 2 tablete (ručak-večera) prva 3-4 dana. Zatim se nastavlja s jednom tabletom na dan. Tablete progutati cijele, bez žvakanja, s malo vode pola sata prije obroka.

COLONIR je dodatak prehrani koji, zahvaljujući jedinstvenom sastavu i kombinaciji različitih djelatnih tvari, ima povoljan učinak u ublažavanju brojnih simptoma probavnih tegoba koje se tipično javljaju kod funkcijskih poremećaja crijeva.

COLONIR ublažava bol i grčeve u trbuhu izazvane probavnim tegobama!

COLONIR ima blagotvoran učinak na crijevnu mikrofloru!

COLONIR može stimulirati rad probavnog sustava!

COLONIR ublažava nadutost i vjetrove apsorbirajući plinove u suvišku!

COLONIR pomaže uspostavljanju pravilne funkcije crijeva!

COLONIR tablete potražite u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama!

NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI

1. Što je COLONIR®?

COLONIR® tablete su dodatak prehrani za ublažavanje probavnih tegoba.
COLONIR® može ublažiti probavne tegobe kao što su: bol i grčevi u trbuhu, zatvor, poremećaji ritma stolice, osjećaj nedovoljnog pražnjenja, nadimanje, pojačani vjetrovi i drugo.

2. Po čemu se COLONIR® razlikuje od ostalih pripravaka za ublažavanje probavnih tegoba?

Zbog jedinstvenog sastava različitih djelatnih tvari COLONIR® može ublažiti različite probavne tegobe. COLONIR® je jedini dodatak prehrani za ublažavanje probavnih tegoba koji u svom sastavu ima esencijalnu aminokiselinu L-triptofan.

3. Što je esencijalna aminokiselina?

Aminokiseline koje ljudski organizam nije u stanju proizvesti, a neophodne su za njegovo funkcioniranje, nazivaju se ESENCIJALNE aminokiseline. Esencijalne aminokiseline unose se u organizam hranom, a manjak pojedinih može se nadoknađivati dodacima prehrani.

4. Kako L-triptofan može ublažiti probavne tegobe?

L-triptofan je esencijalna amino kiselina koja je izuzetno važna za pravilan rad probavnog sustava. L-triptofan pozitivno djeluje na pokretljivost crijeva, smanjuje osjetljivost crijeva i pomaže u regulaciji sekrecijskih procesa u crijevu.

5. Koliki je preporučen unos L-triptofana?

Procijenjena prehrambena potreba L-triptofana je 5mg/kg na dan (npr. 350 mg dnevno za osobu tešku 70 kg). 1 tableta COLONIR®-a sadržava 160 mg L-triptofana.

6. Kako biljni ekstrakti u COLONIR®-u mogu ublažiti probavne tegobe?


Ulje paprene metvice može pomoći kod mučnine, povraćanja, nadutosti, grčeva želuca i crijeva, žučnog mjehura i žučnih puteva. Sladić može potaknuti cijeljenje sluznice želuca i crijeva, kamilica može pomoći kod grčeva i upala želuca i crijeva, a matičnjak može stimulirati rad probavnog sustava, djelovati smirujuće, protuupalno i spazmolitički.

7. Kako vitamini B3, B5 i B6 utječu na probavu?

Vitamini B-skupine su neophodni za iskorištavanje ugljikohidrata, masti i proteina u energiju kao i za njihovo korištenje za izgradnju i obnavljanje tjelesnih tkiva, te dobivanje energije. Manjak ovih vitamina može dovesti do različitih poremećaja uključivo i one povezane s probavom.

8. Kako probiotik utječe na poremećaje probave?


Probiotici su živi mikroorganizmi koji, primijenjeni u odgovarajućim količinama, blagotvorno djeluju na zdravlje domaćina. Simptomi koji ukazuju na bakterijsku neravnotežu mogu uključivati: proljev, zatvor, nadutost, neugodan zadah iz usta, grčeve i malapsorpcijske sindrome, kao što je intolerancija laktoze. Ovi simptomi mogu biti povezani s različitim probavnim poremećajima, a također se mogu pojaviti nakon terapije antibioticima ili postupaka kao što je zračenje. Cilj korištenja probiotika je ponovno uspostavljanje ravnoteže između broja i udjela različitih povoljnih bakterijskih vrsta prisutnih u probavnom sustavu.

9. Koje su probiotičke bakterije prisutne u COLONIR®-u i u kojoj količini?

Probiotičke bakterije u COLONIR®-u su laktobacili (Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium longum), a prisutne su u količini od 1 milijarde CFU (bakterijskih kolonija) u jednoj tableti.

10. Kako aktivni ugljen biljnog porijekla utječe na probavne tegobe?

Aktivni ugljen biljnog porijekla apsorbira otrove, strane tvari i plinove u suvišku, čime pomaže detoksikaciji, ublažava nadutost i pojačane vjetrove.   

11. Kako se uzima COLONIR®?

Uobičajeno doziranje COLONIR®-a je 1 tableta dnevno. Samo na početku uzimanja preporučljivo je prva 3-4 dana uzeti po dvije tablete dnevno. Tablete treba progutati cijele, bez žvakanja, s malo vode pola sata prije obroka (najbolje ručka ili večere).

12. Koliko dugo se COLONIR® može uzimati?

COLONIR® se može uzimati svaki dan, dok god je to potrebno. COLONIR® se može uzimati i u ciklusima, ovisno o tome kada se probavne tegobe javljaju.
Ako ste počeli uzimati COLONIR® tablete bilo bi dobro da ih uzimate bar 2-4 tjedna kako bi se nadoknadile tvari koje nedostaju organizmu, uspostavila ravnoteža crijevne flore, te se tako postigao što bolji učinak.

13. Smiju li osobe s visokim krvnim tlakom uzimati COLONIR®?

Smiju, no važno je napomenuti da osobe s visokim krvnim tlakom trebaju izbjegavati čestu upotrebu COLONIR®-a. Preporučuje se periodičko uzimanje, ne duže od 2-4 tjedna, ne češće od 2-3 puta u godini. Osobe s visokim krvnim tlakom ne bi smjele uzimati pripravke od čistog sladića duže od 4-6 tjedana jer  sladić može izazvati zadržavanje tekućine u organizmu, Jedna tableta COLONIR®-a sadrži vrlo malu količinu ekstrakta sladića (20mg) u smjesi s drugim ljekovitim biljkama.

14. Koje su kontraindikacije za uzimanje COLONIR®-a?

Jedina kontraindikacija je preosjetljivost na bilo koji sastojak COLONIR®-a. Upozorenja na koja treba obratiti pažnju su: Izbjegavati čestu upotrebu u slučaju hipertenzije. Sadrži derivate soje. Kod uzimanja tijekom trudnoće i dojenja prije primjene savjetovati se s liječnikom

15. Kolika je cijena COLONIR®-a?

Cijena jednog pakiranja  COLONIR®-a je oko 115 kn. Kad cijenu COLONIR®-a uspoređujete s drugim proizvodima za ublažavanje probavnih tegoba, uvijek biste trebali uzeti u obzir razdoblje uzimanja za koje je dostatno jedno pakiranje, te na sastav. Jedno pakiranje Colonira dovoljno je za 15 dana uzimanja, a zbog jedinstvenog sastava različitih djelatnih tvari može pomoći kod različitih probavnih tegoba.

LITERATURA:

1. A.Agazzi, F. De Ponti, R. De Giorgio et all, Review of the implications of dietary tryptophan intake in patients with irritable bowel syndrome and psychiatric disorders, Digestive and liver disease 35 (2003) 590-595.
2. G.Capello et all. Peppermint oil (Mintoil) in the treatment of irritable bowel syndrome: A prospective double blind placebo-controlled randomized trial, Digestive and Liver Disease 39 (2007) 530–536.
3. American College of Gastroenterology IBS Task Force, An Evidence-Based Position Statement on the Management of Irritable Bowel Syndrome, Am J Gastroenterology 2009; 104:S1-S35
4. Rea Krausse et all. In vitro anti-Helicobacter pylori activity of Extractum liquiritiae, glycyrrhizin and its metabolites, Journal of Antimicrobial Chemotherapy (2004) 54, 243-246.
5. Matricaria chamomilla – Monograph, Alternative Medicine Review Volume 13, Number 1 2008.
6. H. Sadraei et all. Relaxant effect of essential oil of Melissa officinalis and citral on rat ileum contractions, Fitoterapia 74 (2003) 445–452.
7. Marshall B. Elam et all. for the ADMIT Investigators, Effect of Niacin on Lipid and Lipoprotein Levels and Glycemic Control in Patients With Diabetes and Peripheral Arterial Disease: The ADMIT Study: A Randomized Trial, JAMA, Sep 2000; 284: 1263 - 1270.
8. Eamonn M. M. Quigley, Prebiotics and Probiotics; modifying and mining the microbiota, Pharmacological Research 61 (2010) 213-218.