Datum objave: 19. 05. 2020.

Ususret obilježavanju Dana i tjedna svjesnosti o upalnim bolestima crijeva podsjećamo na važnost očuvanja zdravlja probavnog sustava primjenom probiotičkih bakterija. Kako probiotici mogu pomoći i pacijentima oboljelima od upalnih bolesti crijeva, te koje se bakterijske vrste najčešće koriste u liječenju saznajte u nastavku.

Što je mikrobiota?

Pojam „mikrobiota“ odnosi se na cijelu populaciju mikroorganizama koji koloniziraju probavni sustav ili druge organe i organske sustave. Zdrava mikrobiota uravnotežen je sustav sastavljen od raznih mikroorganizama koje imaju pozitivan učinak na organizam, ali i onih bakterija i drugih mikroorganizama koji potencijalno mogu uzrokovati patološka stanja. Disbioza se javlja kada je ravnoteža crijevne mikrobiote narušena, odnosno kada prevladavaju oni mikroorganizmi koji mogu imati potencijalno patogeni učinak što može izazvati metabolički ili imunološki odgovor domaćina.

Najčešći uzročnici disbioze su različiti okolišni čimbenici poput prehrane, stresa, primjene antibiotika te prisustvo različitih infekcija. 

Promjena u sastavu mikrobiote kod oboljelih

Mikrobiota bolesnika s upalnim bolestima crijeva značajno se razlikuje od one prisutne u zdravih pojedinaca, a karakterizira je manji broj i raznolikost mikroorganizama te podsjeća na stanje poznato kao disbioza. Znanstvene studije provedene na oboljelima od ulceroznog kolitisa ukazuju na promjenu sastava bakterijskih vrsta i to smanjenje bakterija iz roda Firmicutes i povećanje udjela bakterija iz roda Proteobakterije. Također, uočeno je značajno smanjenje brojnih zaštitnih bakterijskih vrsta iz rodova kao što su Bacteroides, Eubacterium i Lactobacillus.  

Primjena probiotika u oboljelih od upalnih bolesti crijeva

Svjetska zdravstvena organizacija definira probiotike kao žive mikroorganizme koji mogu imati blagotvorne učinke na zdravlje čovjeka kada se primjenjuju u adekvatnim količinama. Primjerice, bakterije rodova Lactobacillus, Bifidobacterium i Streptococcus thermophilus neke su od detaljno istraženih probiotičkih sojeva koje imaju dokazan imunomodulatorni učinak te čuvaju integritet crijevne barijere.

Prema europskim i hrvatskim smjernicama za kliničku prehranu kod upalnih bolesti crijeva, terapija probiotičkim pripravcima – sojem Escherichia coli Nissle 1917  ili mješavinom 8 sojeva: Lactobacillus paracasei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii subspecies bulgaricus, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium breve i Streptococcus thermophilus – može se razmatrati u bolesnika s blagim do umjerenim ulceroznim kolitisom radi održavanja remisije. Primjena navedene mješavine probiotičkih bakterija uzrokuje pozitivne promjene u sastavu bakterijske mikrobiote, fekalne biokemije te motiliteta.  

U približno 50% pacijenata oboljelih od upalnih bolesti crijeva, kojima se nakon operativnog zahvata kojim se uklanja dio tankog crijeva formira poseban ileoanalni spremnik (engl. Ileal pouch-anal anastomosis – IPAA), može doći do stanja koje se naziva paučitis (pouchitis). Paučitis karakteriziraju simptomi poput proljeva, povećanog broja stolica tijekom dana, pojavom grčeva u abdomenu, osjećaja hitnog ili bolnog pražnjenja. Dvostruko slijepe studije kontrolirane placebom pokazale su učinak prethodno spomenute mješavine 8 probiotičkih sojeva pri održavanju remisije u pacijenata s kroničnim paučitisom. Studije također pokazuju i učinak na smanjenje relapsa kronične upale ileoanalnog spremnika u skupini ispitanika koja je uzimala navedenu zaštićenu mješavinu probiotika za razliku od skupine koja je primala placebo. 

I smjernice Europske organizacije za Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis (ECCO) predlažu upotrebu ranije navedene mješavine 8 probiotičkih sojeva radi održavanja remisije nakon indukcije antibioticima te prevencije upale ileoanalnog spremnika u odraslih i djece oboljelih od ulceroznog kolitisa.

Za bolesnike s ileoanalnim spremnikom ili upalom ileoanalnog spremnika (pouchitis) preporučuje se primjena istog probiotičkog pripravka s 8 sojeva ako je terapija antibioticima neuspješna, a taj se pripravak preporučuje i za primarnu i sekundarnu prevenciju upale ileoanalnog spremnika.

Zaključno, ne treba zanemariti važnost mikrobiote kao zasebnog entiteta koji sudjeluje u imunosnom odgovoru. Kako kod zdravih pojedinaca, tako i kod osoba oboljelih od upalnih bolesti crijeva, uzimanje adekvatnih probiotičkih pripravaka može pomoći u terapiji različitih bolesti i tegoba probavnog sustava, ali se sve češće koristi i u svrhu prevencije i suportivne terapije metaboličkih i autoimunih bolesti te stimulaciju imunosnog sustava. 

Literatura

  • Forbes A, Escher J, Hébuterne X, i sur. ESPEN guideline: Clinical nutrition in inflammatory bowel disease. Clin Nutr. 2017;36(2):321-347. doi: 10.1016/j.clnu.2016.12.027 
  • Krznarić Ž, Vranešić Bender D, Ljubas Kelečić D et al. Smjernice za kliničku prehranu kod upalnih bolesti crijeva. Liječ Vjesn 2018; 140:106–119.
  • Biancone L, Michetti P, Travis S i sur. European evidence-based Consensus on the management of ulcerative colitis: Special situations. J Crohn’s Colitis 2008;2(1):63–92. doi: 10.1016/j.crohns.2007.12.001.
  • Turner D, Levine A, Escher JC i sur. Management of Pediatric Ulcerative Colitis. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2012;55(3):340–61.
  • Bengmark S, Immunonutrition: Role of Biosurfactants, Fiber, and Probiotic Bacteria. Nutrition Vol. 14, Nos. 7/8, 1998

Pošalji prijatelju na email

Komentari